Hogyan rövidített meg végtelenül tisztességtelenül legkevesebb 600.000Ft-tal a Kúria Pfv.III. tanácsa egy a gyermekét egyedül nevelő édesanyát azzal az ürüggyel, hogy az nem tudta a neki adott határidőn belül csatolni azt, amit a BFKH Jogi Segítségnyújtó Szolgálata nem készített el neki ezen határidőn belül.

rPp. 152. § (1) Ha a per eldöntése olyan előzetes kérdés elbírálásától függ, amelynek tárgyában az eljárás büntetőbírói vagy államigazgatási hatáskörbe tartozik, a bíróság a per tárgyalását ennek az eljárásnak jogerős befejezéséig felfüggesztheti. Ha ez az eljárás még megindítva nincs, a büntető eljárás megindításáról hivatalból üldözendő bűncselekmény esetében a bíróság gondoskodik, egyébként pedig az eljárás megindítására megfelelő határidőt tűz ki. Ha a határidő eredménytelenül telik le, a tárgyalást folytatni kell.

Jól látható, hogy a félnek csak arra lehet határidőt szabni ilyen esetben, hogy megindítsa az eljárást - jelen esetben benyújtsa a kérelmet a BFKH Jogi Segítségnyújtó Szolgálatához! -, nem pedig arra, hogy benyújtsa azt, amit a Szolgálatnak kell elkészítenie, nem neki! Ha tehát a Szolgálat nem készíti el időben a szükséges engedélyt, akkor az eljárást fel kell függeszteni, nem pedig elutasítani a fél kérelmét azért, mert az nem tudta beadni hamarabb azt, amit neki a BFKH nem készített el hamarabb!