A gyámhatóság a gyermek törvényes képviseletének meglétét a gyámügyi eljárásban hivatalból vizsgálja. Amennyiben a gyermek törvényes képviselőit - általában a szüleit - érdekellentét miatt ki kell zárni valamely gyámügyi eljárásban a törvényi képviselet gyakorlásából, úgy a gyermeknek kötelező eseti gyámot kirendelni, aki ellátja az adott eljárásban a gyermek törvényes képviseletét. Ebben az esetben a gyereket kizárólag az eseti gyám jelenlétében lehet meghallgatni.

A 14 év alatti gyermek cselekvőképtelen, büntetőjogi felelőssége nincs, a jognyilatkozata semmis. A vele felvett jegyzőkönyvet a törvényes képviselőjének kell aláírni, a gyermek aláírása joghatás kiváltására nem alkalmas, nem igazolja a jegyzőkönyv tartalmának hitelességét.

Kovácsné dr. Sztrakay Katalin - jogi diplomával! - mindezt vagy nem tudja, vagy megint csak mutyizni próbált Czenki Melindával - az Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Babtista Iskola (az óbudai mókus!) tanítónőjével -, amikor a 12 éves Kalmár-Czenki Noémi Eszterrel aláíratott egy jognyilatkozatot azzal, hogy a gyerek büntetőjogi felelőssége ismeretében nyilatkozik - írja alá - a jegyzőkönyvet, mint a valósággal egyező tartalmat.