OSZTÁLYON ALULI KOCSMA, AVAGY DR. BÉRCES RENÁTA BÍRÓNŐ TÁRGYALÓTERME

(mottó: a nyúlszívűség jellemhibát szül)

 

Amikor szerkesztőnk dr. Fazekas Sándor elnök úrhoz fordult azzal, hogy vagy tegyenek rendet dr. Bérces Renáta tárgyalásain, vagy írják ki a tárgyalótermének ajtajára: belépés csak saját felelősségre - illetve mondjuk a Dante poklának ajtaján olvasható feliratot: Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel -, dr. Bérces Renátának jelentést kellett írnia, amelyben persze szemrebbenés nélkül lehazudta a csillagot is az égről.

Ez még hagyján, de utóbb ahhoz is elég vastag volt a bőr képén, hogy amikor szerkesztőnk a ténylegesen történtekkel kérte kiegészíteni a jegyzőkönyvet, nyíltan szerkesztőnk szemébe hazudjon a rákövetkező tárgyaláson, szerkesztőnket mocskolja a peres ellenfelei előtt cirkuszi bohócként szórakoztatva ezzel őket!

Én vezetem a tárgyalást!

Mint hallhattuk: dr. Bérces Renáta visszautasítja, hogy a tárgyaláson ne derült volna ki, ki a birka és ki a pásztor. Korholja szerkesztőnket azért, mert az mert élni a jogaival és mert panaszt tenni az előző tárgyaláson uralkodó elképesztő állapotok miatt, szerinte ez a bíróság megsértése, mert ugye szerkesztőnk hazudik. Ha elment volna bárki a tárgyaló előtt, nem tudta volna, hogy itt mi van. (Na ez legalább egy freudi elszólás, ez bizony igaz! Aki elment a tárgyaló előtt, az bizony valóban igencsak csodálkozhatott, és valóban nem tudta elképzelni, hogy odabent vajon mi folyhat.) Így hát szó sem lehet a jegyzőkönyv kiegészítéséről! És tessék tudomásul venni: itt ő vezeti a tárgyalást!

De most jön a slusszpoén:

Rend és fegyelem

Minden tárgyaláson ugyanolyan rend van, mint itt, és minden tárgyaláson nem történnek úgy a dolgok, ahogy azt szerkesztőnk érzékeli. A bírónő csatlakozik a III-IV. rendű alperesi képviselőhöz! (Milyen igaz! Végtére is egy bíró részéről igazán természetes, hogy a felek valamelyikéhez csatlakozik. Igazán meglepő lenne, ha mondjuk középen maradna.) Nem úgy történnek a dolgok, ahogy azt mi megírjuk, akár az elnöknek, akár neki. Nincs rendetlenkedés, nincs hangoskodás, nincs pohárdobálás - az csupán egy véletlen mozdulat -, a jegyzőkönyv úgy tartalmazza, ahogy történt. Amit szerkesztőnk csinál, az nem csupán a valóság ferdítése, hanem mások megsértése.

Hasztalan, amikor egy bíró nem tud fegyelmezni, akkor az bizony alkalmatlan a bírói hivatás gyakorlására. Ilyenkor az intelligensebbje pályát vált. A kevésbé intelligensebbje viszont a tények letagadásában, a joggal panaszkodó fél megtámadásában, köpködésében, a gátlástalan, szemenszedett hazudozásban, a jegyzőkönyvek eltorzításában látja a helyzet megoldását. Ezen a ponton a nyúlszívűség törvényszerűen torzítja el a jellemet.

Idézzük talán még egyszer dr. Bérces "Igazmondó" Renáta bírónőt: minden tárgyaláson rend van, nincs rendetlenkedés, nincs hangoskodás, ő kezében tartja a tárgyalást...

Íme:

Tárgyalás Bérces módra